☝️😃 Husk at like siden…

Brændenældesuppe til 4 personer


½ pose (ca. 250 gram ) unge brændenældeskud fra skovbunden – pluk dem længst væk fra hundeluftere 🙂
4 store kartofler
4 gulerødder
1½ løg
2 fed hvidløg
1 hønse bouillonterning
1 liter kogende vand
½ flaske cremefine
1-2 pakker bacon i strimler

serveres m. brød el. flutes til.

Fremgangsmåden for brændenældesuppe

Pluk/klip de nye skud fra skovbunden. Maxiflex handsker er glimrende til formålet, da du med dem på nemt har kontrol over saksen og derved sikrer dig kun at få topskud og mindst muligt stængel med hjem. – nåh ja og en bi ting, du bliver heller ikke brændt på hænderne 🙂

Skyl brændenælderne grundigt og gerne i mindre portioner med et dørslag og rindende vand. Der sidder ofte små insekter i skuddene og de forsvinder ud gennem de lidt større huller i dørslaget. Behold dine handsker på til denne opgave. Nogen foreslår at man skyller brændenælderne med kogende vand, men hvorfor spilde energi på det når du fint kan ordne dem med handskerne på.

Selvom du har klippet topskuddene af med mindst muligt stængel, vil det være en rigtig god idé at efterklippe dem. Bladene kan blendes lige så fint og opnår konsistens som stuvet spinat, mens stænglen giver trevler i din suppe.

Skræl og skær løg, kartofler og gulerødder i mindre stykker – på den måde koger de hurtigere ud og blive møre.

Varm olie eller smør i en gryde og svits først løgene deri, derefter tilsætter du brændenælderne. Når du har rørt lidt i dem i en ca. fem minutter, tilsættes kartofler, gulerødder, en liter kogende vand og din hønsebouillon. Lad retten småkoge i 25 minutter med låg på.

Imens at det hele koger, kan du lave din bacon i micro ovnen. Hvis du vil have et fedtfattigt men velsmagende resultat og uden baconlugt i hele huset, så gør du sådan her: På en flad tallerken ligger du to stykker køkkenrulle. Baconstrimlerne ligger du side om side på papiret. Når tallerkenen er fyldt, ligger du to stykker køkkenrulle oven på strimlerne. Sæt micro ovnen på fuld effekt og give dit bacon ca. 4-6 minutter derinde. Åbn nogle gang undervejs og se at det ikke brænder på. Når du er færdig har du det sprødeste bacon og køkkenrullen har suget alt det overflødige fedt. Gentag proceduren igen indtil du har alt dit bacon klar.

Når det hele er kogt, tager du gryden af varmen og blender det i nogle minutter. Du er færdig når du kan fornemme at det har en ensartet flot grøn kulør og er uden klumper. Tilsæt cremfine og lad den koge op engang.

Varm brød eller flutes på brødristeren og knus dit sprøde bacon i en lille skål så dine gæster selv kan dosere mængden. Herligheden er klar til servering,
– Bon appetit 🙂

Vigtig viden eller ligegyldig info?

  1. Ifølge Lægemiddel-styrelsen er der risiko for allergiske reaktioner, hvis du spiser brændenælde.
  2. Hvis du brænder dig så er brændenælden i besiddelse af sin egen modgift. Klem noget af saften ud og smør det på det sted hvor du er blevet brændt. Det virker!
  3. Forskere har bevidst at brændenælden har et højt indhold af flavonoider. Flavonoider bekæmper betændelsestilstande, og derfor kan brændenælden bruges til behandling af gigt. Brændenælden kan også bruges til behandling af forstørret prostata. Roden af brændenælde indeholder steroider, der hæmmer det enzym i kroppen, der får prostatakirtlen til at vokse.
  4. Det er særligt godt for ammende at spise brændenælde, da den ikke bare er rig på vitaminer og mineraler, men også stimulerer mælkeproduktionen. Da brændenælden også har et højt indhold af jern er den også god til behandling af blodmanglen.
  5. Den inderholder A & C vitaminer, og der findes ikke nogen dansk urt, som er rigere på de såkaldte næringssalte kalcium, kalium, fosfor, jern og kisel.