☝️😃 Husk at like siden…

Et af de bedste bålsteder man kan lave i naturen er et Dakota Fire Hole – men hvorfor så det?

Til at starte med vil jeg lige forklare hvad det er og kort berøre de egenskaber der er forbundet ved denne båltype. Et Dakota Fire Hole er et bål under jorden i et hul med en luftkanel til et andet hul. Båltypen er navngivet af det amerikanske marine korps og bruges primært som et taktisk bål. Når først du har prøvet denne båltype nogle gange vil du erfare at det er vigtigt at fyre korrekt for at minimere røgen. Når først det lykkes er det en ren fornøjelse og Dakota Fire Hole er min klare favorit når det gælder bål til madlavning! Se den uddybende forklaring længere nede.

Fotos: bjarkepetersen.com

dakota fire hole illustration

dakota fire hole illustration

Her er en liste over situationer hvor Dakota Fire Hole er rigtig godt:

  • I regn og blæst kan det være svært at finde tilstrækkeligt tørt brænde til større bål. Ydermere risikere du at bålet går ud enten pga. vinden eller regnen. Du kan nemt holde gang i en Dakota hvis du bare har nok kvas og småpinde. Her gavner store stykker træ på ingen måde….det er faktisk bare en ulempe. Husk at du selvfølgelig ikke skal etablere Dakota’en et sted hvor regnvand nemt løber hen og ned og slukker ilden. Det giver næsten sig selv.
  • Du ønsker at lave bål til madlavning men vil ikke have et stort bål. Du behøver ikke at konstruere et pot-hang som jeg har tegnet det, du kan nemlig sagtens nøjes med friske grønne grene som “rist” til din gryde/pande. Sørg for at have nok grønne pinde klar til udskiftning. Undervejs vil de grønne pinde nemlig tørre og brænde over. Har du plads i rygsækken kan du også medbringe en decideret rist eller nogle rustfri murbindere som du lægger ud som rist – det gør jeg ind i mellem.Sidst med ikke mindst kan du selvfølgelig også konstruere dig en trefod. Find tre grene der har halv længde af din egen højde og mindre tykke end dit håndled. Har du ikke snor med, kan du binde dem sammen med alt lige fra langt græs, snerler, tynde fleksible grene eller rødder. Kun fantasien sætter grænsen.
  • Du er et sted hvor du ikke vil vække opsigt og du ønsker ikke at man kan se ilden om natten eller røgen om dagen (som der er ved normalt bål). Da du har gravet dit bål ned er der ingen synlige flammer og røgen forsvinder næsten da du brænder røggasserne af pga. den forhøjede temperatur der naturligt opstår når der anvendes reflektor.

De tekniske egenskaber og fordele ved Dakota Fire Hole

Princippet bag – Alle kender en brændeovne og de fleste ved nogenlunde hvordan den fungerer. Man tænder ild i brændeovnen, åbner for luftspjældet i fronten og røgen stiger op gennem skorstenen – det er præcis det samme der sker i en Dakota. Ild er varme og varme stiger opad….når det sker skabes der et sug omkring ilden, da den forsøger at trække nyt ilt til sig. Skorstenen er det hul du har gravet men hullet fungerer også som brændeovnen i sig selv. Uanset hvilken afskærmning du laver omkring et bål vil den fungerer som en reflektor der kaster varmen med ilden tilbage mod det der brænder. Når det sker hæves temperaturen på flammen og den røg der automatisk udvikles ved afbrænding af træ, indeholder en del gasser der også er antændelige. Gasserne brænder dog kun ved en tilstrækkelig høj temperatur og når det sker udvikles der ganske lidt røg.

Valg af brænde – De fleste bål brænder bedst når man bruger træstykker i en hånd bredde og en underarms længde men med et Dakota Fire Hole gør du klogest i at undgå de store stykker. Sats på pinde der ikke er tykkere end din tommelfinger og gerne mindre. Ilden er kraftigere og temperaturen er højere, men vigtigst af alt er en korrekt og tilstrækkelig tilførsel af ilt. Hvis du kommer store stykker træ i en Dakota kan det sammenlignes med du kommer en hel pose frosne grøntsager i kogende vand….der går få sekunder så koger vandet ikke mere. I dette tilfælde går ilden ud da du både fortrænger luften og ilden. Sørg for at du har nok pinde til at fyre med. En Dakota brænder hurtigt og effektivt og når du først opdager at du mangler brændsel så er det for sent…. Hvis du er i nærheden af gran, kan du med fordel bruge de nederste døde grene. De brænder fantastisk da de er knas tørre og fyldt med harpiks som også brænder super godt.

Leave No Trace – På dansk, efterlad ingen spor. Det er så vigtigt at vi respekterer naturen og efterlader den pæn når vi har været i den og brugt den. Husk på at vi arver ikke naturen fra vores forfædre….vi låner den af vores børnesbørns børns børn. Når du er færdig med at lave bål, er det nemt at dække det til med den jord du gravede op. På den måde efterlader du ikke nogen grimme afbrændte ting. Har du bio affald, altså KUN madrester, kan du grave det ned sammen med bålresterne.

Valg af “gravsted” – Ja okay, det er knapt så dramatisk som det lyder men du skal jo grave. Det nemmeste er at grave i sandet jord eller skovbund. Ulempen ved det sandet jord, er at den let styrter sammen når jorden tørrer pga. varmen fra ilden.

ADVARSEL! – Undgå steder med mange sten og i særdeleshed nede i ildhullet. Sten der har været gravet ned indeholder meget fugt og når fugten i stenene bliver udsat for varme udvider det sig. I bedste fald revner stenen bare nede i hullet, i værste fald eksploderer den op i hovedet på dig med et brag. Jeg har prøvet at der var mange små sten der på skift eksploderede og gav mig rifter i ansigtet. Én brændende flig af en sten (ca 700-800 grader) op i dit øje og skaden er sket!

BRANDFARE ved gamle tørvemoser – Det er ikke altid helt ufarligt at grave sit bålsted ned. Er du i nærheden af tørv i undergrunden, kan du risikerer at starte en større brand UNDER jorden.

Lovgivning – Uanset hvor du laver bål, også selv om det er hjemme i din egen have, er der regler og love der skal respekteres. Det er altid dit ansvar i den sidste ende…..