Jordovn

Har du hørt om en sydegrube?

Det her er ikke sådan en af slagsen, men et lidt anderledes alternativ. Man kan sige at det måske i virkeligheden er klon mellem flere forskellige typer ovne.

Tanken bag jordovnen

Ild og udnyttelsen af den har altid fascineret mig. Siden barns ben hvor min kammerat og jeg fik min mormors tobaksdåser som små båltønder, har ild været en spændende del af det at være i naturen. Især det at kunne lave mad uden at have direkte flammer i forbindelse med madlavningen synes jeg er utrolig spændende. Guderne skal vide at dette er mit første forsøg med den slags ovn her, så nu får du lov til at følge den i “trial and error” perioden.

paaskovtur_banner

Den perfekte knold til jordovn

Den anden dag fandt jeg en super velegnet lokation til formålet og på vejen derhen fandt jeg en pokkers masse snerler. Tripod med birkeris har jeg gode erfaringer med – hvorfor bruge snor når man nemt kan finde “snoren” i naturen. Rødder er lidt mere omstændelige at få fat på, hvorimod snerler, ja de hænger frit. Du kan altid se på snerlen om den er kraftig, tynd, nem at få fat på, det modsatte, mærke om den er frisk og smidig eller stiv, død og let knækker. At det måtte være så åbenlyst har så gjort at jeg aldrig rigtig har fået brugt snerler. På ti minutter fik jeg høstet nogle og bundet det samme til denne tripod….bare lige for at kunne sætte et flueben i bogen

jordovn_01

Her er knolden som bliver omdrejningspunktet for projektet.

Det kom som noget af en overraskelse at jorden ind i siden var hård som beton, mens den i toppen og nedad var blød som smør.

Det kom som noget af en overraskelse at jorden ind i siden var hård som beton, mens den i toppen og nedad var blød som smør.

Alt træ i området var gennemvædet og stort set umuligt at få ild i. Det tog i hvert fald en halv time førend der var anstændige flammer. Ilden trækker sig baglæns pga. trækket i "skorstenen" så udfordringen består i at få indgangshullet varmet op så man kan fyre der. Det er samtidig det der skal fungerer som ovn.

Alt træ i området var gennemvædet og stort set umuligt at få ild i. Det tog i hvert fald en halv time førend der var anstændige flammer. Ilden trækker sig baglæns pga. trækket i “skorstenen” så udfordringen består i at få indgangshullet varmet op så man kan fyre der. Det er samtidig det der skal fungerer som ovn.

350 ml vand opvarmes til en omgang pasta. Der er endnu ikke nok gang i den til at skorstenen kan få vandet i kog. Det var heller ikke tanken.

350 ml vand opvarmes til en omgang pasta. Der er endnu ikke nok gang i den til at skorstenen kan få vandet i kog. Det var heller ikke tanken.

For at kunne lave et godt låg og en låge i fronten af ovnen, er mos godt at bruge. Det isolerer og holder den samtidig tæt.

For at kunne lave et godt låg og en låge i fronten af ovnen, er mos godt at bruge. Det isolerer og holder den samtidig tæt.

Mosset er tæt og med præcise spadestik lykkes det mig fint at frigøre firkantede plader fra underlaget.

Mosset er tæt og med præcise spadestik lykkes det mig fint at frigøre firkantede plader fra underlaget.

 

Nu kører den på fuld skrue og lader jeg den brænde ud nu, ja så vil den være klar til brug.

Nu kører den på fuld skrue og lader jeg den brænde ud nu, ja så vil den være klar til brug.

Testen med mos viser at det holder fint tæt

Testen med mos viser at det holder fint tæt

De næste dages forløb planlægges i stilhed og med mange overvejelser. Jeg kommer med flere billeder i takt med at projektet udvikler sig

De næste dages forløb planlægges i stilhed og med mange overvejelser. Jeg kommer med flere billeder i takt med at projektet udvikler sig

fortsættelse følger…

  • Daniel Bøilerehauge Hartig

    Hej. sikke et fedt indslag på jeg linke til det via min FB side Skovoplevelser?

  • Bjarke Petersen

    Hej Daniel – tak skal du have og det må du da rigtig gerne 🙂