☝️😃 Husk at like siden…

Hvad er UV jagt / Undervands jagt?

Uv jagt er i sagens natur jagt under vandet, hvor man iført en våddragt, maske, snorkel, svømmefødder og en harpun, jager og fanger fisk. Man kan i Danmark udøve undervands jagt lang de fleste steder, så længe at man bare holder sig til saltvand – uv jagt er nemlig ikke tilladt i ferskvand.

Hvor må man udøve UV jagt?

Uanset om man fisker med stang, garn eller harpun, er det en god idé at sætte sig ind i hvor man må fiske. På den måde undgår man misforståelser og som undervandsjæger er man i forvejen et udskældt folkefærd, til trods for at det er både er etisk forsvarligt og fuldstændig lovligt. Du kan for at se et kort over stedet hvor du må og ikke må fiske, klikke på linket her: Kort over lovlige og ulovlige fiskesteder. I øverste højre hjørne kan du klikke på “kortindhold“. På fanen skal du vælge “fiskeri fredningsbælter” for at se fredningsbælter.
Se er eksempel her:

Hvornår på dagen er undervandsjagt bedst?

Helt klar om natten! Jeg er selv ny undervandsjæger og har både prøvet at være ude om dagen og om natten. Den store forskel er fangstgarantien – intet minde. Man kan med fordel tage afsted om dagen for at lære sit jagt spot* at bedre kende, men dine chancer for at fange fisk er meget større om natten. Dermed ikke sagt at jagt om dagen ikke lader sig gøre, for det gør det helt bestemt. Du skal oftest bare længere ud, på dybere vand, for at finde de fisk der om natten kan fange helt inde på 40 cm vand. Det er også en meget mere intens oplevelse at være i vanden om natten. Når man først har vænnet sig til at være afsted om natten, så er det bare meget federe 🙂

Vind, vejr og uv jagt – særlige forhold eller?

Når man skal på uv jagt, kan man kan selvfølgelig bare tage afsted uden at undersøge forholdene først. Man kan også bare spille lotto eller hive i den enarmede og så håbe på gevinst. Hvad nu hvis man tænker sig at man med en lille smule forberedelse, faktisk kan forbedre sine chancer for fisk til fryseren, bare ved at gå på nettet?

dmi.dk under havprognoser kan man få en del nyttig information når man nu er igang med at planlægge turen til senere på dagen eller de næste dage. Jeg har herunder vist et eksempel på hvilke data man kan få ved at bruge havprognosen hos dmi.

Klik på billedet og se beskrivelserne – 1# Her kan du vælge hvilke data du vil se. 2# Scroll op og ned for at se de ønskede tidspunkt på dagen. 3# Ud over de viste data på illustationen ovenover, kan du her se resten af data fx. vindhastigheder og temperaturer. Illustration lånt af dmi.dk

Hos Forsvarets Center for Oceanografi – fcoo.dk kan du hive informationer 24 timer tilbage.
Siden er lidt at sammenlige med de informationer du kan trække ud hos dmi, med undtagelse af detaljegraderne. Her er forsvarets muligheder noget mere detaljeret. 24 timer tilbage funktionen er i særdeleshed rigtig god, hvis du vil vide noget om sigtbarheden i vandet. Har der fx været pålandsvind et døgn eller længere tilbage, vil man med stor sandsynelighed opleve dårlig sigtbarhed, da sedimenter bliver hvirvlet op og gør vandet grumset tæt på land. Klik på billedet og se et eksempel fra fcoo.dk

Hvad koster det at komme igang med UV jagt?

Man mænd har gennem tiden sagt at man aldrig må gå ned på udstyr. Jeg hører nok til den kategori og kalder gerne mig selv for grejnørd 🙂 Hvis det er sommer og varmt i vejret kan du i princippet nøjes med en billig snorkel, et par dykkerbriller og et håndspyd – så er igang med at fange fladfisk i hvert fald. Vil du mere end det og vil du i vandet når det begynder at blive koldt, kan du for små tretusind kroner blive gearet op fra top til to og med en fornuftig harpun. Mer vil ha’ mer og i takt med at du opdager nye behov vil du nok vælge at opgradere eller ændre i din udstyrspakke. Lygten til natdyk og dragten er klart de to dyreste poster og der hvor du bør vælge at bruge flest penge. Alle øvrige ting koster i omegnen af to til trehundrede kroner pr. del. Hvis du har pengene til det vil jeg anbefale at få den syet på mål. Ventetiden er fire uger men så får du også bare en dragt der passer som Hans i Grethe! En sådan én koster så godt tre af de lange, så vent med det til du er helt sikker på om det er noget du gider bruge mange penge på.

Hvordan kommer jeg igang med undervandsjagt?

Du kan i princippet starte alene, men for sikkerheden og morskabens skyld vil jeg anbefale dig at starte sammen med en god ven eller en anden erfaren undervandsjæger. Når man er afsted sammen bør man holde øje med sin makker – det kommer jeg ind på under sikkerhed.
Da uv jagt vækster en hel del herhjemme, er der efterhånden mange dykkerforretninger men og outdoor butikker der er begyndt at sælge grej. Undersøg markedet før du beslutter dig, men jeg vælg ikke altid det billigste sted. Det kan jo være at der hvor udstyret koster en smule mere, samtidig er det sted hvor du kan få gratis råd og vejledning. Hvis du gerne vil have det hele serveret på et sølvfad, gennemgang af førnævnte offentlig services osv, så se vidoen herunder. Den har jeg lånt fra uvjagt.tv

Sikkerhed – både din egen men også din makkers!

De dødsulykker der sker med fridykkere, er oftest fordi de tager afsted alene og bliver ofre for shallow water black out. På wikipedia er der en forklaring på den slags, godt nok på engelsk, men den beskriver fænomenet så jeg slipper for det her. Holder du dig til lavere vand, ud til et par meter, er shallow water black out ikke det du skal frygte. Ulovlige garne er også et stigende problem. Du har ikke lyst til at sidde fast i et garn der driver og være ved at gå tør for luft. Her kommer sindsroen i første række, af med blyet og så skal din kniv ellerspå arbejde. Ha’ respekt for havet, strøm, hestehuller og brandmænd – brug hjernen så skal det nok gå.

Hvis du har spørgsmål er du velkommen til at skrive til mig 🙂

Andre nyttige links:

Mindste mål og fredningstider for fisk
Forum for uv jægere – et godt og gratis sted at starte

Video lånt fra uvjagt.tv