☝️😃 Husk at like siden…

Vi danskere er riiiiiigtig gode til at mødes på meget traditionel vis og til tider bliver det lidt kedeligt. Vi sætter os rundt om bordet, snakker og stopper i hovedet. “Vi hygger når vi tygger” som man siger…. Men hvad med at mødes og hygge i haven omkring et bål? God ide!

Lav din egen bålplads og få besøg af vennerne

Se på billedet – er der noget der slår den hygge dér? nej vel! At lave en bålplads er faktisk ikke så svært. På Idenyt.dk og bolius.dk kan du lade dig inspirere til at lave netop den bålplads som du drømmer om. Vores bålplads er lavet lidt som den på bolius, bare i herregårdssten og med nogle granitblokke til at danne rammen. Rundt om bålpladsen har jeg konstrueret noget plantekasser i jatoba terrassebrædder, hvor sæderne er aftagelige. Alene på plantekasse-bænkene har vi plads til i hvert fald ni personer, foruden plads til stole.

Drop de dyre bålstativer – lav dit eget

Du kan sagtens købe et færdigt bålstativ som du med sikkerhed kommer til at betale kassen for. Personligt er jeg mere til knob og rafter/kraftige grene.  Hvis du går en tur i skoven vil du nemt kunne finde tre lange og velegnede grene til dit bålstativ. På videoen nedenfor kan du se hvordan du binder knobene. Personligt bruger jeg parachord da jeg synes det er rart at arbejde med, men du kan sagtens bruge andet snor eller reb til knobet. Reb i sisal eller nylon er typisk det spejderne bruger. Begge dele er billigt og kan købes i et hvert byggemarked.

Tilbehør til bålstedet – riste, gryder, kander, spyd og meget mere.

Det er naturligvis helt op til en selv hvad man vil bruge sin bålplads til, men her er i hvert fald et par forslag.

  • Gryden – Med det nye hjemmelavede bålstativ kan du med fordel anskaffe dig en gryde. Lav supper af naturens spisekammer eller tryl en kop varm kakao til vennerne. Gryden skal være med hank og de findes typisk i et prisleje fra 120 dkk og op efter. Gryden hænger du i en galvaniseret kæde med et par S-kroge. Købes i byggemarkedet eller hvis du er en doven hund, så kan du bestille dem her.
  • Risten – Du kan næsten bruge hvilken som helst rist, selv firkantede riste kan du hænge op. Fra den øverste kæde og en S-krog hænger du blot nogle flere lidt kortere kæder i, og dem fæstner du så i risten med S-kroge. Hvis du skal ud og købe en rist, vil jeg anbefale en rustfri.
  • Kanden – Skal du bruge kogende vand kan du i og for sig bare koge det i gryden. Kanden er mere for dig der ønsker en kande dedikeret fx. kogekaffe. Personligt har jeg ikke nogen bålkande og skal heller ikke have det
  • Spyd til snobrød – Klassikeren som alle kender, nemlig snobrød. De dyrt købte spyd til snobrød, som du kan finde i alle forretninger hen over sommeren, er spild af penge efter min mening! Skær nogle tommelfinger tykke grene af et træ og fjern barken med en kniv. Er der børn er det en opgave de vil elske! En Økologisk og korrekt løsning, for hvem ved hvilke industrielt svineri der ligger forud for maskinelt producerede spyd til snobrød?
  • Bål panden – vikingepanden er klart min favorit da den nemt kan hænges op i kæden. Bliver den grim er den nem at rengøre, eftersom at den ikke har en opkant som en traditionel køkkenpande.
  • Popcorn på bål – glemt alt om de dyre popcorn dimser, der består af to sier og en pind. Igen noget bras produceret i millionsvis og solgt rundt omkring. Har du gryden, laver du dine popcorn i den. Lav dem rigeligt salte og sørg for tilstrækkeligt med kolde øl, så kommer hyggen helt af sig selv. Bøvs 🙂

Husker reglerne!

I steder for at jeg skriver en masse om dem, kan du lige så godt læse dem her. Husk det er altid dit eget ansvar at bruge fornuften og sætte dig ind i gældende regler.