☝️😃 Husk at like siden…

d. 02.08.14 var dagen hvor det første grundkursus i bushcraft blev afholdt for foreningen bushcraft’s medlemmer i Bognæs skov

Jeg var meget spændt om morgenen på hvordan dagens arrangement ville forløbe. Dagen forinden havde jeg været et smut derude og forberede et bålstativ (billedet nedenunder). I bedste bushcraft stil var de to tre-fødder og overligger surret sammen af tynde birkegrene, og “moderne” snor på den måde undgået. Det er én af de ting der kendetegner bushcraft, netop at man med tiden lærer at klare sig med de ting der nu er tilgængelig på den givne årstid. Desværre var der pålandsvind med ca. 12 m/s og området omkring meget tørt, så vi holdte bålaktiviteterne på et minimum for ikke at risikerer en skovbrænd.

Bushcraft grej og minimalisme

Som før nævnt så handler bushcraft om vildmarksfærdigheder og evnen til at kunne begå sig uden for meget, eller i hvert fald med det rigtige grej og nødvendige grej. De tre profiler “Lumberjack”, “bushcraftdk” og “Troels” kom med hver deres oplæg til hvad de mener er det rette grej. Det er helt okay at have forskellige ideer til hvad der er det rigtige for den enkelte og at man somme tider kan klare sig med utrolig lidt, når altså først færdighederne er på plads.

Demonstration af super shelter/overlevelses shelter i kolde situationer

Et supershelter er en måde hvorpå man ved hjælp af et bål og nået klart plastik, hvor den infrarøde varmestråling fra ilden kan trænge igennem, kan lave sig et shelter hvor temperaturen indeni kan blive 20-30 grader selv under ekstremt koldt og blæsende vejr. Desværre kunne supershelteret ikke afprøves i en skarp situation da det for det første var for varmt og brandfaren ved bål for stor.

Fælder og brugen af dem i overlevelses situationer

I DK må man ikke bruger fælder, men som med alle andre love og paragraffer kan der selvfølgelig opstå situationer hvor nødværge el. lign kan gøre sig gældende. Er man ved at dø af sult går det jo forud for alt andet. Her tales der lidt om fælder – ikke er emne der blev berørt så meget, netop i kraft af at det rent lovgivningsmæssigt ikke er såååååå relevant i DK.

En guidet bushcraft tur rundt i skoven

Efterfølgende blev der lavet en lille tur rundt i skoven for dels at indsamle tønder materiale, dette skulle senere anvendes sammen med bowdrill, men også for at kigge på planter og forskellige shelter. Først hvordan man laver en enkelt opstilling med en 3×3 meter tarp, så et lean-to shelter, en Debris hut, harpiks som lidt og sårlukke/plaster og så hvordan man laver primitiv snor (ganske kort) af brændenældens stængel.

Bowdrill for begyndere

Troels er på forrummet bushcraft.dk udnævnt til at være Mr. Bowdrill King. Ikke uden grund, for med hans viden omkring emnet kan kan slå benene væk under langt de fleste. Ham og Lumberjack styrede den del af kurset med hård hånd – det var rigtig spændende og lærerigt. Bowdrill er i sagens natur evnen til at lave ild ved hjælp af friktion mellem to stykker træ. I samme moment blev der også undervist i feathersticks – pinde med meget små snittekrøller der også fungerer fantastisk som tønder.

Hvad der ellers blev gennemgået på kurset…

Øvrige tøndermaterialer og præparering af dem, vandrensning, valg af knive og meget meget mere. Jeg kan kun opfordre til at man melder sig ind i forummet og betaler sig fra et medlemsskab til Foreningen Bushcraft, så man kan deltage i disse kurser ganske gratis!