☝️😃 Husk at like siden…

En bruger fra Bushcraft.dk har stillet mig et spørgsmål – Læs det og svaret herunder.

Jeg skriver til dig fordi jeg kan se at du har erfaringer med at lave bål i en lavvu, og håber du vil dele dine erfaringer.

Jeg har selv anskaffet mig en Helsport Varanger Camp, men har endnu ikke købt nogen ovn. Når det bliver noget koldere (frost), så vil  rigtig gerne prøve at lave bål, for at se hvor meget det giver af varme, men jeg er rigtig nervøs for kulilte-niveauet i lavvu’en.

Jeg tænker, at hvis man åbner helt op for alle ventilationslemme (2 i bunden og en i toppen), så vil al varmen jo også forsvinde, og vinder man så overhovedet noget?

Håber du kan afklare/hjælpe – på forhånd tak.

Hej XXXX 🙂

Tak for dit spørgsmål.

Først og fremmest vil jeg sige at Lavvu’er er fantastiske, hvis de bruges rigtigt.
På vinter gathering havde vi opført en rigtig stor lavvu hvori vi havde bål. På trods af at vi fyrede intenst og have høj varme i noget der lignede en stor skraldespand, så udviklede der sig alligevel en del røg. Røgen opstår når røggasserne ikke når tilstrækkelig høj temperatur og derved forbrændes. En god forbrænding er næsten røgfri, men det kræver ofte at træet enten er knas tørt eller at man har noget til at reflektere varmen med – som eksempelvis siderne i en beholder af en eller anden art (en brændeovn reflektere også varmen tilbage). Hvis man skal eksperimentere med bål i en lavvu, så ville jeg bestemt ikke gøre det i en lavvu af kunststof, da sandsynligheden for at brænde holder i den er ALT for stor. Sekundært pga. røgudviklingen. Det er virkelig ikke rart at være i et meget lille rum og med alt for meget røg i….jeg taler af gentagende erfaring.

Det næste du spørger til er kulilte, ventilation og det at “holde på varmen”: 

kulilte og ventilation: Det er altid en fare og der er stor forskel på hvor meget kulilte der udvikles ved forbrænding af hhv. gas, sprit, petroleum, træ og kul. Sidstnævnte to er faktisk de værste. Tænk blot på alle de grill ulykker der desværre stadig foregår hvert eneste år.
HVIS man skal lave bål i en lavvu, så er det af afgørende betydning at der er tilstrækkelig udluftning og træk. Døren skal som minimum være halvt åben og alle ventilationer i bunden(læs: siderne) ligeså. Personligt ville jeg aldrig sove i en lavvu med bål i medmindre at døren står helt åben.

At holde på varmen er ikke noget problem. Selvom den var helt lukket til ville varmen alligevel hurtigt forsvinde så snart bålet gik ud, da lavvu’en ikke er isoleret. Når man laver bål i en lavvu eller med en tarp bag sig, så vil varmen fra bålet (den termiske stråling) blive kastet fra bålet og ud. Når varmen så rammer en flade vil den blive reflekteret tilbage. Det er derfor at denne opstilling i det fri faktisk virker ganske fantastisk. Jeg har tilladt mig at lave en lille illustration til dig. Se den nederst på siden sammen med et billede af min Bergans Lavvu.

Reflektoren foran bålet om man vil, vil kaste rigtig meget varme tilbage mod bålet og dig. Den varme der så passerer forbi dig og ind på tarpen, vil så også i nogen grad blive reflekteret tilbage på din ryg.

Så mit råd er: Så længe du har en lavvu i kunststof, så drop bålet af flere årsager – I STEDET så kan du overveje en lavvu ovn. Den er intet mindre end fantastisk! Her kan du nøjes med at have ventilationerne stående åben og så nyde den tæt på 100% røgfri oplevelse, en renere forbrænding og at kuliten bliver transporteret op gennem skorstenen. Du kan købe dig fattig i en Helsport ovn eller du kan kaste dig ud i et vovet GDS projekt som jeg har gjort og bygge din egen lavvu ovn. Det sidste er sjovere og billigere, det første er flottere – hurtigere og dyrere 😉