☝️😃 Husk at like siden…

Drømmer du og af få dit eget shelter i baghaven, så har Bo Jacobsen delt denne lille Gør-Det- Selv shelter med paaskovtur.dk

af: Bo Jacobsen (www.bojacobsen.dk)

Udlængslen…der ikke slap ud

Kender du ikke det der med at man har lyst til at komme ud og væk, mærke den friske luft, dufte bålet, nyde kaffe dobbelt så meget og sidde og reflektere over livet i fred og ro. Sådan har jeg det tit. Men mon ikke også du kender det med at man ikke kommer afsted, det bliver ved drømmen og man glæder sig til et par dage i sommerferien hvor man måske får taget sig sammen til det. Men fakta er at det bliver for sjældent. Man får skubbet det foran sig. Øv.

Dovenskab og undskyldninger går godt i spænd

Jamen der er så meget andet jeg også skal nå. Ja vel skal du så. Undskyldninger er der nok af; På hverdage kommer man lidt sent hjem fra arbejde, ugens praktiske gøremål stjæler lige nogle timer, familien skal passes, weekenderne er fyldt med familiebesøg eller den store tur til Bilka. Man kan hurtig bilde sig ind at der ikke er tid selv om man egentlig gerne vil afsted … og måske gider man egentlig heller ikke pakke alt sit grej, finde rygsækken frem og det virker lige lidt for bøvlet og uoverkommeligt at få sig selv klar. Om det så bare er en aften eller en weekendtur.

Man ender i sofaen med fjernbetjeningen i hånden og National Geografic rullende på skærmen. Nutidens vildmarksliv?


Er du også dum?

For et par uger siden fik jeg så den ide at det ikke kunne passe at jeg skulle gå glip af alle de dejlige udendørs oplevelser. Jeg ville da ikke snyde mig selv – for det var jo det jeg gjorde og det må siges at være topmålet af dumhed!

Jeg har også mange gange slået telt op i haven til mig selv, børnene eller hele familien. Og det er hyggeligt. Men det skal jo slås op. Og pilles ned. Og græsset bliver så gult. Og plænen skal slås. Og kig lige ud af vinduet; det står der garanteret ikke lige nu vel? 100% klar 24-7 – det kan teltet ikke leve op til.

Løsningen måtte være et lille shelter i min egen have. Jeg havde tænkt tanken før, googlet emnet og overvejet mulighederne. Det var for dyrt, for stort, for besværligt. Men så blev jeg lidt stædig og tænkte at så måtte jeg jo lave noget der var lige det modsatte.

Billigt, lille og simpelt.

Hvis det ikke skulle være dyrt måtte det jo laves af billige materialer. Jeg tænkte gratis paller, men kunne også godt se for mig at det blev noget makværk. Lidt æstetisk sans har man vel. Det næst-billigste træ man kan få fingre i her i landet er så ru forskalling. So be it. Paller i bunden, forskalling som beklædning. Ca 1000kr. Billigt. Tjek.

Almindelige shelters kan ofte rumme fem personer eller mere. Og det er godt og hyggeligt når man er en flok på tur. Men kodeordet var “lille” og “næsten usynlig” i min lille have – så i første omgang tænkte jeg én-persons shelter…men det blev lige en tand for ensomt hvis man ikke – bare nogle gange – kunne dele oplevelsen med andre. Derfor blev det to-personers løsningen. Det er faktisk også helt ideel til én person idet man så bedre har plads til lidt “bagage” og kan tillade sig at rode og fylde. 130cm x 300cm i bunden og lidt over en meter på det højeste sted. Lille. Tjek.

Har man bare det mindste flair for at banke brædder sammen kan man let bygge sådan et lille parcelhus her. Konstruktionen er i udgangspunktet simpel, der skal ikke tænkes på dimensionering, vægtklasser osv. – der skal bare bygges en lille kasse. Af helt almindelige standart træ som ethvert byggemarked ligger inde med. Ingen blokvogne og kraner er nødvendige for det kan altsammen være i en ganske almindelig trailer og bæres om i haven på 10 minutter. Hvis du kører afsted nu kan du være hjemme og igang om ca 1 time! Byggemarkedet har sikkert også nogle engangspaller du kan få med på traileren med det samme – gratis!


Vildmand – nu med luksus!

Man behøver jo ikke være fanatisk hvad angår “overlevelse” i det fri bare fordi man godt kan lide at være deltids-vildmand. Jeg bruger ikke min tid på at grave biller og rødder op i haven for at klare en aften i shelter – der er jeg mere pragmatisk; køleskabet står jo indenfor max 20 meter. Jeg går heller ikke af vejen for at hente en skumgummimadras at sove på, koge suppen indenfor eller bruge tændvæske til bålet hvis jeg er i det er det magelige hjørne. Måske er jeg endda “heldig” at have wi-fi forbindelse til vores eget netværk så jeg ikke bliver helt fortabt 😉

Fra villa til vildmark – kom så ud!

Det med shelter i haven skal jo ikke gøre det ud for de “rigtige” ture ud i landet. Turene hvor man finder en shelterplads i skoven eller har hængekøje, sovepose osv. med. Men også disse ture kan jo gradueres i “besværlighedsgrader”.

I den ene ende af skalaen er der den lette med at køre i bil og bakke bagagerummet helt hen til shelteret og losse sin store køletaske og campingkøknet af. Eller den lidt mere besværlige med at vandre/cykle flere dage medbringende alt sit grej på ryggen.

Men det kan være en god start at begynde med vildmanden m/k i villahaven. Så får man smag for udelivet og lidt erfaringer så det efterfølgende er lettere at overskue – og sandsynligvis er man mere motiveret for at få lidt flere af “de rigtige natur-ture” sat i kalenderen og prioriteret.

Men begynd blot i villakvarterernes vildnis. Bare du kommer ud!


Lad os så høre hvordan vi gør så vi kan komme igang!

Bunden:

Tre en-gangs-paller i bunden. Mål 130cm x 300 cm inkl. 60 cm “veranda”. Engangspaller varierer lidt i størrelse så byg efter det du har. 4 EUpaller er fx 320cm lange.

Samlet og beklædt med ru forskalling 21mm x 95 mm i 3 meters længde. Først på siderne og bagefter hele toppen (som så faktisk er gulvet 😉

Grunden blev planeret og pallerne er blot placeret på jorden med en par marksten under.

Den bærende konstruktion:

Så monteres de seks stolper på siden af pallerne. Stolperne laves af lægter. Højden i det højeste hjørne er 1 meter over pallen – så kan to fx sidde op af væggen uden at slå hovedet. 60cm i det andet hjørne foran. 50 cm i det bagerste højeste hjørne og 10 cm i det aller laveste hjørne. Konstruktionen er stivet af med et ekstra sæt stolper på midten. Langs gulvet samt på langs i siderne er der monteret lægter til at fastgøre væggen og afstive konstruktionen.

Spærene er også lægter – blot vendt på højkant for at øge bæreevnen. De er forlænget lidt ud over i den ene side for at få regnvandet lidt længere væk fra væggen.

Beklædning:

Beklædningen består blot af en række ru forskalling 19 mm x 100 mm der er klappet op 1-på-2. Taget:

Taget er ru brædder 25mm x 200 mm i 3,30 meter (lidt dyrere men blot for syns skyld) der lapper over med 2,5 cm.



Samlet forbrug:

Alt er skruet med udendørs skruer i fornuftige længder. Det samlede forbrug af materialer:

3 paller

25 stk 3,00 meter ru forskalling 19×100

8 stk 3,30 meter ru brædder 25×200

5 stk 4,20 meter lægter

2 kasser skruer på hhv 4,0 x 45 mm og 4,5 x 70mm længde.

Døren:

Jeg har lavet en lille smart “dør” til indgangen. Blot et stykke x-finer plade og en lægte i hver side. Døren kan låses vha. to stumper rundstok der passer gennem huller i dørens lægter og ind i tilsvarende huller i shelterets “dørkarm”.

Del med hinanden

Denne vejledning udspringer af ønsket om at dele ud og bytte tjenester. Du skal være velkommen til at dele, kopiere og anvende både tekst og billeder i samme sags tjeneste. Blot må du ikke anvende ideerne eller materialet til at tjene penge og du skal huske at kreditere mig som ophavsmand. Har du noget du vil dele ud af eller tjenester du har lyst at bytte kan du sætte det i spil på facebook eller andre medier. Det gør livet sjovere.

Jeg har en byttehandel her som vil være spændende for de fleste – smut ind og se hvad du kan få ud af det: www.bojacobsen.dk/nogetfornoget

Her kan du se alle billederne samlet i ét galleri.