☝️😃 Husk at like siden…


Hvad er en kuksa?

En kuksa er en trækop der typisk er forarbejdet med en kniv, økse, hul -og skejern. De findes i mange afskygninger, kan købes eller snittes selv. Fælles for dem alle er at de tager en hel del tid at lave og forskønne. Projektet her tager udgangspunkt i en hurtig konstruktion af en beholder / krus / kop der i princippet kan laves med temmelig stor volume. En anden væsentlig detalje er at med denne konstruktion er man sikret et noget lavere tidsforbrug. Desværre fik jeg ikke taget billeder af alle dele af processen, så jeg håber at din fantasi kan forestille dig resten – ellers spørg i bunden her i kommentarerne.

Et passende stykke træ udvælges og deles i fire til den alternative kuksa. Har træstykket en større diameter, kan du med fordel dele den i fem. Jeg brugte en kølle (den til højre) og min kniv til at flække træet mere præcist end med øksen.

kuksa_alternativ_01

Herefter skæres der et snit ind fra bunden af på alle fire stykker. Jeg har skåret fra kernen af og ud til spliten af træet ca to cm fra bunden af og op. Derefter placeres din kniv i toppen af træstykket og trekanten hugges af. Når du samler de fire stykker igen giver de så en cylinderformet kuksa med et firkantet hul og hvor bunden dannes af de to cm træ du lod stå tilbage.

kuksa_alternativ_02

Et tættere kig på samlingen i bunden kuksa’en. Bemærk – kuksa ‘en bliver KUN tæt hvis træet samles stramt og tæt med snørre, du kan “dine knob” og har styr på din præcision og snitteteknik Hold den evt. op imod lyset. Kan du se lys når du klemmer stykkerne sammen, så har du ikke været god nok. Kommer der ikke noget lys igennem, så har du en god chance for at få din “kuksa” tæt.

kuksa_alternativ_03

Hermed det færdige resultat inden testen. I stedet for snørre har jeg som et forsøg anvendt snerler. Almindeligvis er snerler fantastiske til improviserede opgaver og i mangel på egnet snor. Snerler er dog ikke gode nok til denne anvendelse, da man ganske enkelt ikke kan stramme dem hårdt nok.
kuksa_alternativ_04

I skoven er der rigeligt med frisk vand og min “kuksa” wannabe kan indeholde ca en liter vand. Det koges og hældes i den af én eneste årsag: Varmt vand får cellerne i træ til at udvide sig hurtigt. Et den tæt nok bundet sammen, så vil træet udvide sig og give en helt tæt konstruktion.

kuksa_alternativ_05

I baggrunden koger og damper vandet. Efter to forsøg måtte jeg erkende at snerler ikke er sagen til det her kuksa projekt. Siderne holder tæt mens bunden ikke gør. Ganske rigtig udvidet træet sig men bunden kunne ikke holde tæt, andet end hvis jeg klemte hårdt til med begge hænder. Projektet er derfor delvist en succes, men som med så meget andet så lærer man af sine fejl og jeg har lært at snor er vejen frem til det her en anden gang.

kuksa_alternativ_07

I effektiv arbejdstid har projektet her taget en time. Det er i hvert fald meget hurtigere end hvad det tager at snitte en traditionel kuksa. Metoden her kan naturligvis også anvendes til produktion af skåle….hviiiis du da skulle få brug for sådan en ude i skoven 🙂