☝️😃 Husk at like siden…

Lavvo tur til Kongsøre skov

 

 

Jeg elsker naturen i de kolde måneder og ikke mindst min lavvu.

 

 

Det skyldes flere ting, men først og fremmest fordi at oplevelserne bliver mere intense, sådan har jeg det i hvert fald. Desuden har jeg ofte naturen for mig selv i den kolde tid, ja selv flåterne er gået i hi og fylder derfor ikke længere mit hoved med bekymring.

 

 

 

Det er en fantastisk skov og jeg kommer der med jævne mellemrum. Der er flere store teltpladser, bålområder, wc-hus og en vandhane til påfyldning af vanddunke. Om sommeren er stranden velbesøgt og folk strømmer til skoven, netop pga. de mange gode faciliteter. 

 

Frømandskorpset holder til her og er man heldig, kan man hilse på dem om morgen hvor de har deres daglige morgen FUT (Fysisk Udmattelse og Tortur) aka løbeture rundt i skoven. De hilser altid høfligt på skovens gæster med et højt “GO’ MORGEN”. Hvis du ikke allerede er vågen, så bliver du det! Jo det er en dejlig skov og jeg elsker den…..

 

Ankomst til destination onsdag morgen kl 7 i total mørke. Jeg får smidt mine stumper og går på udkig efter brændsel. Imens dagen gryr, får jeg stille og roligt stillet min store Bergans 6-8 personers lavvo op, rigget ovnen til og fyret ild i den.
lavvo_tur_12

  • Oven på de første timers strabadser er det tid til en kop kaffe. Ikke noget smart brewers cup og hvad det ellers hedder, nej bare old-school-type-of-fashion-cowboy-kaffe. Det er billigere og smager meeeget bedre. Selv en dårlig kaffe kan komme til at smage fantastisk og fremgangsmåden samt årsagen er enkel! 
  •  
  • 1. Kog noget vand og hælde så dobbelt mængde kaffe i, af hvad du normalt bruger derhjemme på maskinen.
    Bare kom det i på slum og hellere for meget end for lidt. Bliver kaffen for stærk fortynder du med kogende vand.
  • 2. Nu skal vandet og kaffen så bulderkoge i ét minut.
  • 3. Tag kaffen af og fra 30-40 cm højde hælder du så en smule koldt vand i. Ikke for meget, men en tynd stråle så det plasker lidt.
    På den måde opstår der et kulde/varmechok i vandet så kaffegrumsen bundfælder.
  • 4. nyd din cowboy kaffe og gerne med lidt fløde i. Husk altid smør og fløde på dine ture 😉

lavvo_tur_04

Her er den færdige kaffe. En billig pose fra Netto fik en rigtig god smag med cowboy metoden. Når kaffen får det hårde og hurtige opkog, så frigives der ikke alle de bitterstoffer som der normalt frigives på en kaffemaskine. Dine kaffebønner hjemme fra skabet kommer derfor til at smage meget bedre på denne måde, fremfor på selv de bedste kaffemaskiner.

lavvo_tur_05

Der var godt gang i lavvu ovnen. Den giver en fantastisk varme og jeg vil tro at der var 25 grader inde i lavvoen da jeg sad der.

lavvo_tur_13

Vanen tro glemmer jeg ofte spisegrejet hjemme. Af samme årsag husker jeg så altid mit snittegrej. Denne gang havde jeg glemt en grydeske, så der var ikke andet for, end at jeg af et stykke birk måtte lave mig en ske.

lavvo_tur_06

Og der blev snittet til den store guldmedalje. Selv Emil fra Lønneberg havde luret en ekstra gang med alle de spåner der opstod omkring mig på rekord tid.

lavvo_tur_23

Det færdige og lidt grove resultat. Desværre fik jeg lavet et dybt øksehug i skeen og det gjorde så er jeg måtte snitte den smallere i den ene side. Efter brug tog lavvo ovnen “opvasken” for mig.

lavvo_tur_17

Til stor stor stor frustration svigtede min lavvuovn i madlavnings øjemed. Der er ganske enkelt to ting galt med den. For det første så er der for langt op fra ilden og til toppen af ovnen, til at den kan varme tilstrækkeligt. For det andet så mangler der et hul i toppen af den, som jeg kan åbne og lukke efter behov. Teknikken kendes fra de gamle brændekomfur hvor man fjerner ringe alt så hullet og ilden passer til grydens størrelse. Ilden skal altså kunne få direkte berøring med bunden af gryden, ellers fungerer det ikke optimalt. Jeg måtte derfor ud i kraftig blæst og lave endnu et bål for at kunne lave min mad færdig.

lavvo_tur_19

Frem og tilbage traskede jeg for at lave ekstra brænde, holde ovnen i gang, gryden i kog på bålet, hente ferskvare til tilberedning…..det var ikke det sjoveste.

lavvo_tur_20

Anstrengelserne var dog det hele værd. Langt om længe kunne jeg sætte mig og nyde en god omgang chili con carne, lavet fra bunden og med kærlighed til maven. Du får opskriften i nederst på siden.

lavvo_tur_24

En hjemmebygget trefod med et lidt længere tredjeben og surret sammen med snerler, gjorde det ud for en stander til mine to olielamper. Super og enkel løsning, det er sådan jeg bedst kan li’ det.

lavvo_tur_14

Resten af aftenen gik med at spise resten af mine medbragte tortilla chips og drikke et par juleøl. Desuden hyggede jeg mig med et enkelt afsnit Casper og mandrilaftalen på telefonen.

lavvu_tur_25

Til natten fyrede jeg godt op i ovnen med nogle seriøse kævler af asketræ. De ulmede hele natten igennem og sikrede en god komforttemperatur i lavvuen. Til de nervøse for kulilte forgiftning og død, der kan jeg orientere om at jeg havde flere ventilationsluger åbne. Der var et blødt gennemtræk i lavvoen, for ja – kulilte skal man have stor respekt for. Hvert år slår det flere ihjel end man lige tror.

 

Husk nu på at modsat en grill i forteltet på en campingvogn, så ryger kulilten ud og op gennem skorstenen. Det sker akkurat som hjemme i brændeovnen, her er den bare flyttet ud i en lavvo. Det er et spørgsmål jeg støder på hver eneste gang jeg nævner min hjemmelavede ovn. En åben pejs burde være endnu farligere, men igen der ryger kulilten også op sammen med røgen. Er der træk i skorstenen er der intet problem.

 

Natten gik og det blev atter morgen igen. Morgenmaden bestod af bacon og scrambled eggs. Meget meget lækkert og en tung nok morgenmad til at jeg lige måtte have mig en ekstra mellem-lur bagefter 🙂

lavvo_tur_21

Bacon der syder og bobler….

lavvo_tur_22

Omkring middagstid blev min lille lejr pakket ned igen. Dagene er korte her i midten af december og jeg blev hentet kort efter solnedgang. Alle indtryk og tanker samles og forenes her omkring et lille bål på stranden. Endnu en dejlig og vellykket tur er hermed skrevet i bogen. Der er meget arbejde i at slå en “så stor” lejr op alene og jeg savnede selskab. Jeg havde annonceret min tur forskellige steder, men da det var midt i en uge var det de færreste der havde fri. Jeg forsøger mig igen en anden gang, for det er altid lidt sjovere at være to eller flere afsted.

lavvo_tur_15_blackwhite

Du får lige et par opskrifter her til god og enkel turmad.

 

Chili con carne til fire personer (eller bare mig når jeg er meget sulten):

 

500 gram hakket oksekød
1 ½ løg
1 dåse Kidney beans
1 dåse Baked beans
1 dåse hakkede tomat
Godt med smør
krydderier: salt, peber, chili flager, 6-7 enebær, stødt koriander og spidskommen.

Smelt dit smør i en gryde og når det bruser tilsætter du løgene. Herefter kødet med salt og peber. Når køddet er brunet godt af, tilsætter du de øvrige ingredienser og lader der koge ved middel varme i en 45 minutter.
Chili con carne serveres med kogte ris, tortilla chips og creme fraiche.

 

Proteinbombe morgenmad til 1 person

 

4 æg, salt, peber, en klat smør og creme fraiche piskes sammen til en ensartet masse. Herefter skal det bare i en gryde/pande eller hvad du nu har og over ilden. Rør i det hele tiden, så får du en lækker omgang scrambled eggs

Psssst. Det er ikke fordi at jeg ikke kan blive enig med mig selv om det skal hedde lavvu eller lavvo. Søgemaskinerne giver bare flere resultater på begge ord, ja selv producenterne er ikke enige om hvorvidt det hedder det ene eller det andet…..det var bare det 😉